Fațete dentare
Ce sunt fațetele dentare?
Fațetele dentare sunt un mod eficient și estetic de a restaura aspectul și funcționalitatea dinților deteriorați. Acestea sunt realizate din foițe din ceramică sau zirconiu extrem de subțiri, care se potrivesc peste suprafața dinților deteriorati și le oferă un aspect mai sănătos, mai ales în ceea ce privește culoarea și forma acestora. Sunt minim-invazive, extrem de rezistente și longevive.
Fațetele sunt restaurări de mare precizie și necesită o adaptare perfectă la structura dentară restantă. Acestea țintesc corectarea unor imperfecțiuni ce țin de formă, culoare, spații interdentare mici, sau denivelări inestetice la nivelul danturii.
Un avantaj important al aplicării fațetelor este că rezolvă simultan mai multe aspecte inestetice ale zâmbetului, într-un timp mai scurt și cu un grad ridicat de confort. Tratamentul de restaurare al zâmbetului vi se potrivește dacă va confruntați cu următoarele probleme:
- nuanțarea dinților;
- forme inestetice ale anumitor dinți;
- spații interdentare inestetice;
- dinți asimetrici.
Beneficiile fațetelor dentare
Cel mai important beneficiu al fațetării dentare este că oferă un aspect estetic mai bun dinților, fie ei deteriorați sau sănătoși. Fiind un tratament personalizat în funcție de nevoile fiecărui pacient, acestea pot fi folosite pentru a corecta culoarea și forma dinților fără a se recurge la tratamente dentare invazive. Totodată, fațetele dentare pot ajuta la prevenirea deteriorării dinților. Acestea pot proteja suprafața dinților afectați și pot împiedica apariția cariilor și a altor probleme de sănătate dentară. Acestea pot fi, de asemenea, folosite pentru a preveni dezvoltarea anormală a danturii.
Un alt beneficiu al fațetelor dentare este că sunt relativ ușor de aplicat și sunt considerate tratamente non-invazive. Acestea nu implică îndepărtarea unei cantități mari de smalț dentar și nici nu necesită folosirea anesteziei, de aceea procedura de aplicare se desfășoară într-un timp scurt și fără complicații. Acest lucru face ca procesul de aplicare a fațetelor dentare să fie mai ușor și mai confortabil pentru pacient.
Fațetele dentare oferă, de asemenea, o durata mai lungă de viață a dinților. Acestea pot proteja dinții și pot preveni deteriorarea lor, ceea ce duce la menține aspectului și funcționalității pe o perioadă mai lungă de timp. Fațetele dentare mai pot ajuta la îmbunătățirea abilităților fonetice. Acestea contribuie la corectarea pronunției și a articulării, ceea ce facilitează comunicarea și poate contribui la creșterea calității vieții sociale a pacientului.
De câte ședințe am nevoie pentru aplicarea fațetelor dentare?
Timpul de așteptare până la rezultatul final este minim. De cele mai multe ori, un astfel de tratament este compus din 2-3 vizite la cabinetul specialistului, în cazul în care nu există alte probleme dentare care necesită atenția medicului. Primul pas îl reprezintă o ședința de diagnostic în care se discută despre rezultatele așteptate și se realizează fotografii la nivelul danturii pacientului, astfel încât să se poată realiza o simulare a zambetului. În funcție de preferințele pacientului, dar și de sfaturile medicului, se aleg formă și culoarea dinților, în armonie cu trăsăturile individuale.
Următorul pas este prepararea dinților. Dacă este vorba de dinți afectați sau cariați, se intervine asupra lor pentru îndepărtarea oricărei surse de extindere bacteriană. Apoi este necesară crearea unei amprente pentru laborator și se realizează fațete provizorii, astfel încât pacientul să își desfășoare în continuare activitățile zilnice până la finalizarea tratamentului de fațetare definitivă. În următoarea ședință se fac probe pentru validarea fațetelor, iar când totul este în regulă, se fixează prin cimentare.
Procedura de aplicare a fațetelor
Procedura prin care se aplică o fațetă dentară poate lua două căi: cu pregătire în prealabil sau fără pregătire.
Datorită evoluției tehnologiei în medicina dentară, pregătirea dintelui nu mai presupune șlefuirea agresivă a smalțului dintelui, ci una minim-invazivă, care să permită cimentarea fațetei. Șlefuirea se poate face cu sau fără anestezie locală, în funcție de preferințele pacientului. După acest pas, se realizează o amprentă dentară care este trimisă la laborator.
Fațetele dentare fără pregătire (No-prep) nu necesită șlefuirea prealabilă, putând fi fixate direct pe dinte. Un avantaj major al acestui tratament este că nu provoacă sensibilitatea dentară ce ar putea fi cauzată de îndepărtarea mecanică a smalțului. De asemenea, fațetele dentare acționează ca o barieră de protecție împotriva atacului acizilor din alimente și al altor factori externi.
Urmează etapa de cimentare, în care o substanță specială este aplicată pe fațeta dentară care apoi este lipită de dinte. Medicul va folosi apoi un dispozitiv cu lumină pentru a activa substanțele chimice din cement și astfel să-i faciliteze uscarea și fixarea. Pașii finali implică îndepărtarea excesului de substanță, verificarea mușcăturii și efectuarea ultimelor ajustări necesare.
Ce vă oferim în cadrul clinicii Tomident?
Clinica noastră vă pune la dispoziție tratamente complete de fațetare dentară, astfel încât să vă bucurați de un zâmbet perfect. Faţetele dentare non sau minim-prep din E.MAX sau TRILUXE nu necesită şlefuirea smalţului vizibil pentru adaptarea faţetelor, acestea fiind gata intr-un timp foarte scurt. În aceste cazuri putem corecta alinierea, forma sau rotaţia dinţilor printr-o metodă non-invazivă, prin lipirea unor faţete între 0,3 şi 0,8 mm grosime.
Fațetele Minim-prep sunt utile în cazurile care cer prepararea (şlefuirea smalţului vizibil) pentru corectarea alinierii, formei și rotației dinţilor naturali, această faţetă ajungând la o grosime între 0,5 şi 1,2 mm, înlocuind perfect smalţul natural al dintelui si redând atât funcţional, cât şi estetic aspectul dintelui natural. În acest fel, pacienții noștri își vor recăpăta strălucirea, dar și aspectul natural al danturii.