Tratamentul endodontic
O dantură sănătoasă este dovada unui stil de viață sănătos și reprezintă o carte de vizită, fiind importantă nu doar din punct de vedere funcțional, dar îmbunătățind considerabil și aspectul fizic. O ramură vitală în medicina dentară, endodonția oferă astăzi soluții complete pentru tratamentul afecțiunilor pulpei dintelui, pentru ca pacienții să se bucure de un zâmbet perfect, pentru mai mult timp.
Termenul “endodonție” vine din limba greacă și este tradus drept “interiorul dintelui”. Această specialitate medicală se referă la tehnicile de prevenire, diagnosticare și mai ales de tratament al afecțiunilor datorate pulpei dintelui, medicul endodont fiind specializat pe tratarea canalelor dentare.
Mulți pacienți nu sunt conștienți de avantajele pe care le oferă serviciile de endodonție. La prima vedere, această specializare medicală poate părea complicată și scumpă, dar beneficiile pe care le oferă pacienților sunt de neprețuit.
Ce beneficii oferă endodonția?
Canalul este secțiunea dintelui care se întinde de la vârful rădăcinii, traversează complet rădăcina și se termină în coroana dintelui. Canalul conține componente vitale precum țesut conjunctiv moale, nervul dentar și vase de sânge, acestea alcătuind pulpă dentară. Datorită vascularizației și inervației bogate, pulpa dentară are rol de „hrănire” pentru dinte, fiind totodată sensibilă la schimbările de temperatură, resimțite atunci când consumăm alimente foarte reci sau foarte fierbinți.
Primul și cel mai important beneficiu al acestui serviciu este acela că poate preveni pierderea dinților. În cazul în care dintele este deteriorat sau infectat, medicul endodont îl poate salva prin tehnici de curățare, obturare și tratare adecvată. Acest lucru poate ajuta pacienții să se bucure de un zâmbet frumos și sănătos pentru mulți ani de zile.
Tratamentul endodontic realizat la timp ajută la prevenirea durerii și disconfortului asociat cu deteriorarea dintelui. Cu cât pacientul ajunge mai devreme la medicul endodont, cu atât este mai puțin probabil ca dintele afectat să devină dureros în viitor. Acest lucru va face ca schemă de tratament să fie mai eficientă și mai puțin costisitoare. De asemenea, tratamentul endodontic poate ajuta la prevenirea pierderii osului din jurul dintelui, necesar pentru menținerea dintelui în poziție. Dacă osul din jurul molarului se deteriorează din cauza unei infecții persistente, acest lucru poate duce la slăbirea dintelui și la pierderea lui. Endodonția poate ajută la prevenirea acestor complicații.
Pentru că pulpa dentară este o structură cu o abilitate limitată de regenerare, gradul de afectare dictează posibilitățile de recuperare. Ne putem confrunta fie cu o inflamație ușoară, în care structurile dintelui rămân suficient de sănătoase pentru a fi salvate, fie cu o afectare profundă, în care durerea este deja prezentă, iar pulpa nu se poate auto-repara. În aceste cazuri, este nevoie de intervenția medicului specialist pentru a îndepărta orice agenți infecțioși de la locul leziunii.
Contaminarea bacteriană continuă poate duce la o cronicizare a inflamației și la apariția leziunilor periapicale, bacteriile reușind să migreze de-a lungul rădăcinii dintelui și să se înmulțească. Riscul complicațiilor este unul destul de mare, pacienții putând să se confrunte cu abcese purulente. Lăsate netratate, agenții infecțioși pot invada și structurile învecinate precum sinusul maxilar, canalul mandibular sau fosele nazale. Tratamentul endodontic este recomandat pentru eliminarea infecțiilor bacteriene care apar la nivelul pulpei dentare. O intervenție corectă, realizată de un profesionist, duce la prevenirea apariției altor probleme de sănătate, cum ar fi sinuzita, infecțiile maxilare și infecțiile sistemice.
La nivelul unui dinte sănătos, straturile de smalț și dentină acționează că o barieră care protejează pulpa de posibilele infecții dentare. Inflamația apare atunci când aceste straturi de protecție sunt compromise, lucru care permite bacteriilor din cavitatea orală să ajungă la nivelul pulpei dentare și să declanșeze infecția. Țesutul moale devine inflamat și se umflă, punând astfel presiune pe ceilalți dinți și provocând durerea caracteristică. Printre cauzele cele mai frecvente care duc la deteriorarea smalțului se numără:
- cariile dentare profunde;
- leziuni la nivelul dintelui provocate de lovituri sau accidente;
- mici traumatisme repetate date de alinierea deficitară a dinților sau de bruxism.
Inflamația pulpei dentare, numită și pulpită, poate fi evitată prin păstrarea unei igiene orale adecvate și prin vizite regulate la medicul stomatolog. Reducerea zahărului din alimentație – dulciuri, băuturi carbogazoase, produse supraprocesate – poate fi o metodă eficientă de prevenție. Dacă suferiți de bruxism, o gutieră dentară vă poate ajută să va protejați dantură.
Ce vă oferim în cadrul clinicii Tomident?
Îngrijirea dentară este esențială pentru menținerea sănătății orale. Alegerea unei clinici dentare potrivite poate face diferența între sănătatea de durata și problemele dentare cronice. Este important așadar să ne asigurăm că alegem o clinică dentară care să corespundă nevoilor noastre și să ofere servicii de înalta calitate.
În cadrul clinicii Tomident, datorită tehnicilor inovatoare și minim invazive, dintele, care altfel ar fi trebuit extras, poate fi salvat. Așa că, de ce să apelăm la rezecție dacă tehnologia ne permite să păstrăm dintele natural și să îl readucem la starea lui inițială, de sănătate? Specialiștii echipei Tomident vă vor recomandă soluția potrivită de îndată ce vor afla cu ce probleme vă confruntați.